Főoldal » Hírek » Gyógyvízzel fűti épületeit a Zalakarosi Fürdő
Gyógyvízzel fűti épületeit a Zalakarosi Fürdő
2023. 09. 22.

A fenntarthatóság jegyében, azaz geotermikus fűtésre áll át a Zalakarosi Fürdő

 

Közel 200 millió forintos saját költségvetésből geotermikus energia hálózatot  épített ki a Zalakarosi Fürdő. A rendszer ünnepélyes avatására 2023. szeptember 08-án került sor. A D 6-os kút vizét használják fel a gázenergia kiváltására. A több, mint 2000 méter mélyről feltörő 96 Celsius fokos víz ez idáig 40 méter mélységben hideg vízzel történő hűtéssel jutott a földfelszín fölé. Az új rendszer kialakításával utóbbi mélységben egy speciális szer hozzáadásával meggátolják a vízkő kicsapódását, s ezzel együtt elérik azt, hogy a víz 85-90 Celsius fokosan érkezzen meg. Egy hőcserélőn keresztül már lágy víz kering a kiépített rendszerben, mely a kazánra történő csatlakoztatásával biztosítja az épületek fűtését. Az energiahálózat 200-250 ezer köbméter gáz kiváltására alkalmas.

Az ünnepségen Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a begyűrűzött energiaválság megoldása a fosszilis energiáktól való függetlenedés. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent, vele születhet újjá a Zalakarosi Fürdő. A vezérigazgató megköszönte az elődei munkásságát, hiszen az általuk épített biztos alap tette lehetőévé ezt a  beruházást. A köszönet a tulajdonosi szervezetnek és a fürdő valamennyi kollégájának is járt, hiszen a támogatásuk és együtt gondolkodásuk segítette a projekt kivitelezését.

Novák Ferenc, Zalakaros város polgármestere megfogalmazása szerint a páratlan gyógyvíz milliókat gyógyított már meg és most a gázenergia kiváltására használják. A környezettudatosság és fenntarthatóság kiemelt fontosággal bír a jövő tekintetépben .

Juhász Szabolcs a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója is méltatta a fejlesztést. Dr. Pál Attila a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke szerint Zalakaros élen jár az ésszerű gondolkodásban, nem vár külső segítségre, ez a beruházás is híven tükrözi, hogy a városnak és a fürdőnek jövője van.

Nagy Bálint a térség országgyűlési képviselője sajnos egyéb elfoglaltsága miatt nem vett részt az eseményen, de levelében az írta, hogy példaértékű és jövőbe mutató a fürdő beruházása, melyre az egész térség büszkesége lehet.