Főoldal » Hírek » zaol.hu- Fűtésre használják a folyékony aranyat Zalakaroson
zaol.hu- Fűtésre használják a folyékony aranyat Zalakaroson
2023. 04. 20.

Az elmúlt időszak energiaárainak növekedése határozott döntésre sarkallta a fürdő vezetését.

Végh Andor vezérigazgató elmondta: az idei évig az épületeket gázenergiával fűtötték, ami nagyságrendileg 250 ezer köbméter gáz felhasználását jelentette, mely súlyos terhet rótt a vállalatra, tavaly közel 200 millió forintos energiaköltséget jelentett. A vezérigazgató érkezését követően azonnal nekiláttak annak a lehetőségnek a felkutatására, ami alapján a rendelkezésükre álló folyékony arany, vagyis a feltörő meleg víz hőenergiáját felhasználva kiváltsák a fosszilis tüzelőt.

- Februárban nekiálltunk a kivitelezésnek, a D6-os kút vizét használjuk fel a gázenergia kiváltására - mesélte a kivitelezés részleteit a vezérigazgató. - Mint ismert, két kilométer mélyről tör fel a 96 Celsius-fokos víz, mely eddig 400 méter mélységben hideg vízzel történő hűtéssel együtt jutott fel a földfelszín fölé. Az új rendszer kialakításával utóbbi mélységben egy speciális szer hozzáadásával meggátoljuk a vízkő kicsapódását. S ezzel azt is elérjük, hogy a földfelszín fölé 85-90 Celsius-fokosan érkezzen fel. Egy hőcserélőn keresztül már lágy víz kering majd a kiépített rendszerben, mely kazánra történő csatlakoztatásával biztosítja az épület fűtését. Ez körülbelül 200-250 ezer köbméter gázt vált ki. Fontos megemlíteni, hogy ezt a beruházást kizárólag saját pénzügyi forrásból valósítjuk meg.

Végh Andor szerint a zalakarosi fürdő működésében óriási jelentőséggel bíró beruházást azért sikerült saját tőkéből finanszírozni, mert az elmúlt 9 hónapban történt cégen belüli átalakítások hozadékai ezt lehetővé tették. Szerinte eddig a magyarországi fürdők esetében, ha egy évet vizsgáltak, akkor általában öt hónapban lehetett nyereséget realizálni. Célként tűzték ki, hogy tudatos gazdálkodással ezen a tendencián változtatnak annak érdekében, hogy az év mind a 12 hónapjában pozitív mérleggel zárjanak.

- Bátran mondhatom, hogy a fürdő történetében még nem volt olyan, hogy nyereséggel zárjuk a januárt, a februárt és a márciust - folytatta. - Ez köszönhető az átgondolt munkaerő optimalizálásnak. Mindamellett hatékony költségmegtakarítást vont maga után az is, hogy bizonyos, a vendégek által kevésbé preferált folyosókat, pihenőket lezártuk, csökkentve ezzel az anyag- és energiaköltségeinket. Ezek a döntések a vendégeink értékelése alapján is minőségjavulást eredményeztek. A cégnél mindenki lelkiismeretesen végzi a feladatát.

Büszke vagyok a munkatársaimra, akik egy csapatként állnak mellettem. Mindannyian értékként tekintünk a Zalakarosi Fürdőre.

A realizált pozitív eredmények és a jövőben kitűzött célok olyan lehetőségeket biztosítottak és biztosítanak számunkra, hogy elvégezhetjük a sok éve elmaradt karbantartási feladatokat, illetve ezzel párhuzamosan az ide látogatók érdeklődését fenntartó, vagy akár új célcsoportokat elérő attrakciófejlesztéseket hajthatunk végre. Április 29-én a szezonnyitástól minden látogatónk aktív részese lehet a fejlődésnek.